بریانی اصفهان | معرفی کامل غذای اصیل و مشهور نصف جهان
بریانی اصفهان چیست؟
بریانی اصفهان (یا همان بریونی) یکی از معروفترین و اصیلترین غذاهای سنتی ایران است که نام آن با شهر اصفهان گره خورده است. این غذای لذیذ با گوشت گوسفندی، ادویههای مخصوص و نان سنگک سرو میشود و برخلاف تصور عموم، شباهتی به بریانی هندی یا پلو ندارد. بریانی اصفهان بیشتر شبیه یک غذای گوشتی مقوی و سنگین است که معمولاً در وعده ناهار مصرف میشود.
اگر قصد سفر به اصفهان را دارید، امتحان کردن بریانی یکی از ضروریترین تجربههای شکمگردی در اصفهان محسوب میشود.
یکی از غذاهای سنتی استان اصفهان بریانی است که قدمت آن به ۱۸۰ سال قبل از روی کار آمدن رضاشاه برمیگردد. نام این غذا از بره بریان گرفته شده است. قبل از آنکه بریانی به شکل امروزی در آید، بره را به صورت کامل روی آتش بریان کرده و می خوردند. اما بریانی امروزی متفاوت از شکل قدیمی اش پخته می شود، به این صورت که اول گوشت و جگر را آب پز کرده و سپس چرخ می کنند. با اضافه کردن ادویه جات مخصوص به آن، با قاشق های مسی دسته بلند در روغن سرخ می کنند.

تاریخچه بریانی اصفهان
بریانی قدمتی چندصدساله دارد و از دوران صفویه بهعنوان غذای محبوب مردم اصفهان شناخته میشده است. در گذشته، این غذا بیشتر در مراسم خاص و مهمانیها تهیه میشد، اما بهمرور زمان بریانیپزیها در سطح شهر اصفهان شکل گرفتند و این غذا به یک نماد آشپزی محلی تبدیل شد.
امروزه نام بریانی اصفهان نهتنها در ایران بلکه در میان گردشگران خارجی نیز شناختهشده است.
بریانی در نهایت در ظرفهای مخصوص ریخته شده و توسط دارچین و خلال بادام و گردو تزئین می شود . بسیاری از سیاحانی که در دوران صفویه از اصفهان دیدن کردهاند وصفی از بریانی اصفهان به شکل کنونی آن نداشتند اما در دوره قاجار تنورهای داخل زمین به تنور های بیرونی تبدیل می شود. "میرزا حسین تحویل دار" در "رساله جغرافیایی اصفهان" درباره بریان و تنور ش چنین میگوید: "چندین دکان در اصفهان هست که تمام شهر را بریان می دهد و بریان آنها، تماما در یک کارخانه گفته میشود. بسیار مطبوع است، برزخ مابین کباب و گوشت آب پز است. از هر دو ماکول تر و گواراتر است.

تنورهای بزرگ وسیع دارند. در کارخانه مزبور، گوسفند های بزرگ قاچاق را بعد از تفته شدن تنور ، در میان آنها می آویزند و ته تنور، دیگی را نصفه آب جوش می گذارند و درب تنور مزبور را محکم می گیرند از شب تا صبح می گذارند. بر می دارند از بخار آب چنان مجزا شده که بعضی از استخوان گردیده ضمناً آب گوشت و چربی هایشان چه بیرون آمده میان دیده آب جوش رفته آبگوشت غلیظ خوبی شده آب را می فروشند گوشتش را روی طبقه گذارم و به دوکان بریان فروشی می برند پیر لوتی نویسنده و جهانگرد فرانسوی در کتابش با نام به سوی اصفهان آورده است مهمترین های غذای اصفهان از نظر آنوبانینی که بسیار مورد توجه مسافران و گردشگران است بریانی نام دارد که خوراکی گوشتی و بسیار پر چرب می باشد.
مواد تشکیلدهنده بریانی اصفهان
یکی از دلایل محبوبیت بریانی، استفاده از مواد اولیه ساده اما بسیار خوشطعم است:
-
گوشت گوسفندی (سردست یا گردن)
-
جگر سفید (ریه)
-
پیاز
-
دارچین، فلفل و ادویههای مخصوص
-
زعفران (در برخی دستورها)
-
نان سنگک تازه
-
خلال بادام یا پسته برای تزئین
???? نکته مهم: بریانی اصفهان اصلاً برنج ندارد و این موضوع آن را از بسیاری غذاهای سنتی دیگر متمایز میکند.
طرز سرو بریانی اصفهان
بریانی معمولاً بهصورت داغ و تازه سرو میشود. ابتدا گوشت پخته و چرخشده را در کفگیر مخصوص فشرده و سرخ میکنند تا سطح آن طلایی شود. سپس روی نان سنگک قرار داده و با جگر سفید چرخشده، دارچین و خلال مغزها تزئین میکنند.
در کنار بریانی، معمولاً:
-
دوغ محلی
-
ریحان و سبزی تازه
-
ترشی
سرو میشود تا طبع گرم غذا متعادل شود. -
بهترین زمان خوردن بریانی
بریانی غذای سنگین و پرکالری است و به همین دلیل بیشتر در وعده ناهار مصرف میشود. بسیاری از بریانیفروشیهای معروف اصفهان فقط تا اوایل بعدازظهر فعال هستند و بعد از آن غذا تمام میشود.
???? اگر صبح زود به بریانیپزی بروید، هم کیفیت بهتری تجربه میکنید و هم احتمال تمام شدن غذا کمتر است.
-
معروفترین بریانیفروشیهای اصفهان
اگر به اصفهان سفر کردید، این نامها را به خاطر بسپارید:
-
بریانی اعظم
-
بریانی حاج محمود شفاعت
-
بریانی خوانساری
-
بریانی ملک
-
این بریانیفروشیها سالهاست که با حفظ کیفیت، مشتریان ثابت و گردشگران زیادی دارند.
-
رزش غذایی بریانی اصفهان
بریانی سرشار از:
-
پروتئین
-
آهن
-
انرژی
-
است و برای افرادی که فعالیت بدنی بالا دارند یا به غذاهای مقوی علاقهمندند، گزینهای عالی محسوب میشود. البته به دلیل چربی و کالری بالا، توصیه میشود در مصرف آن زیادهروی نشود.
-
فاوت بریانی اصفهان با غذاهای مشابه
-
بریانی اصفهان: بدون برنج، گوشتی، سرو روی نان
-
بریانی هندی: برنجی و پرادویه
-
این تفاوتها باعث شده بریانی اصفهان یک غذای کاملاً منحصربهفرد باشد.
-
بریانی اصفهان؛ تجربهای که نباید از دست داد
سفر به اصفهان بدون امتحان کردن بریانی، یک تجربه ناقص است. این غذا نهتنها بخشی از فرهنگ غذایی شهر اصفهان است، بلکه نشاندهنده سادگی و اصالت آشپزی ایرانی است.
اگر به غذاهای محلی، سنتی و اصیل علاقه دارید، بریانی اصفهان یکی از بهترین انتخابها برای شما خواهد بود.
-
جمعبندی
بریانی اصفهان یک غذای سنتی، مقوی و بسیار خوشطعم است که با گوشت گوسفندی و ادویههای خاص تهیه میشود. این غذا یکی از مهمترین نمادهای گردشگری خوراک در اصفهان محسوب میشود و امتحان کردن آن به همه گردشگران توصیه میشود.
کباب: کاملاً متفاوت در طرز پخت و مواد اولیه
