یکی از غذاهای سنتی استان اصفهان بریانی است که قدمت آن به ۱۸۰ سال قبل از روی کار آمدن رضاشاه برمیگردد. نام این غذا از بره بریان گرفته شده است. قبل از آنکه بریانی به شکل امروزی در آید، بره را به صورت کامل روی آتش بریان کرده و می خوردند. اما بریانی امروزی متفاوت از شکل قدیمی اش پخته می شود، به این صورت که اول گوشت و جگر را آب پز کرده و سپس چرخ می کنند. با اضافه کردن ادویه جات مخصوص به آن، با قاشق های مسی دسته بلند در روغن سرخ می کنند.
بریانی در نهایت در ظرفهای مخصوص ریخته شده و توسط دارچین و خلال بادام و گردو تزئین می شود . بسیاری از سیاحانی که در دوران صفویه از اصفهان دیدن کردهاند وصفی از بریانی اصفهان به شکل کنونی آن نداشتند اما در دوره قاجار تنورهای داخل زمین به تنور های بیرونی تبدیل می شود. "میرزا حسین تحویل دار" در "رساله جغرافیایی اصفهان" درباره بریان و تنور ش چنین میگوید: "چندین دکان در اصفهان هست که تمام شهر را بریان می دهد و بریان آنها، تماما در یک کارخانه گفته میشود. بسیار مطبوع است، برزخ مابین کباب و گوشت آب پز است. از هر دو ماکول تر و گواراتر است.
تنورهای بزرگ وسیع دارند. در کارخانه مزبور، گوسفند های بزرگ قاچاق را بعد از تفته شدن تنور ، در میان آنها می آویزند و ته تنور، دیگی را نصفه آب جوش می گذارند و درب تنور مزبور را محکم می گیرند از شب تا صبح می گذارند. بر می دارند از بخار آب چنان مجزا شده که بعضی از استخوان گردیده ضمناً آب گوشت و چربی هایشان چه بیرون آمده میان دیده آب جوش رفته آبگوشت غلیظ خوبی شده آب را می فروشند گوشتش را روی طبقه گذارم و به دوکان بریان فروشی می برند پیر لوتی نویسنده و جهانگرد فرانسوی در کتابش با نام به سوی اصفهان آورده است مهمترین های غذای اصفهان از نظر آنوبانینی که بسیار مورد توجه مسافران و گردشگران است بریانی نام دارد که خوراکی گوشتی و بسیار پر چرب می باشد.