محله جلفای اصفهان
محله جلفای اصفهان پر از پیچ و خم است. پر از کوچه های پیچ در پیچ اما هیچ کوچه ای بی جاذبه نیست، هر گوشه از جلفا مغازه ای هست و مردمی که انگار از بوی قهوه کافه های زیبا محسور شده اند. در کنار جاذبههای تاریخی محله جلفای اصفهان چند سال پیش یک ساعت آفتابی در نیز در آن نصب شد و انگار کلکسیون جلفا در کنار کلیسا ها و مجسمه ها همین ساعت آفتابی را کم داشت تا تکمیل بشود. شاید شاه عباس در زمانی که دستور ساخت این محله جلفای اصفهان را میداد حتی به ذهنش هم نمیرسید که این محله ای که به گفته شاهدان در زمان صفویه در خارج از شهر اصفهان قرار داشته سالها بعد یکی از زیباترین و معروف ترین محلات تاریخی اصفهان باشد. شاردن تاجر و جهانگرد فرانسوی که نزدیک به چهل سال پس از مرگ شاه عباس در زمان شاه سلیمان صفوی به اصفهان آمده درباره محله جلفای اصفهان مینویسد : جلفا از بزرگترین محلات خارج شهر اصفهان است، یک فرسنگ طول و یک فرسنگ عرض دارد و از دو قسمت تشکیل می شود یکی جلفای قدیم که در زمان شاه عباس اول ساخته شده و دیگری جلفای نو که از آثار دوره سلطنت شاه عباس دوم است.
جلفای نو از هر جهت بر جلفای کهنه برتری دارد زیرا کوچه های آن وسیع و مستقیم و پر از درخت است. جلفا ۵ کوچه بزرگ دارد که امتداد آن ها از مشرق به مغرب است. بازارهای خوب با چند حمام و دو کاروانسرا و یک میدان و ۱۱ کلیسا دارد. در جلفا از ۳۴۰۰ تا ۳۵۰۰ خانه است. فرد دیچاردز انگلیسی نیز که در دوره قاجار به اصفهان سفر کرده نوشته است: جلفا مانند خیابان های کرمان پر از کوچه ها پر پیچ و خم و دو راهی های پیچ در پیچ است می توانید در اینجا گم شوید و صدای زنان ارمنی را بشنوید که ناگهان در این پیچ و خم ها پیدا می شوند و در روزهای بهاری از شاخه های موبر، برگ می چینند. هنوز هم اگر سری به جلفا بزنید، زن های ارمنی زیادی را می بینید که با مانتوهای رنگی و روسری و با موهای سفید در گوشه و کنار دیده میشوند، یکی از آنها که معروف تر است اسمش مادام است که حتی در یک عصر جمعه هم می شود او را با لبخند مهربانش روی سکوهای میدان دید. مادام آنقدر مهربان است که حتی اگر تو را نشناسد هم ساعت ها می توانید با او درباره ارامنه و عادت هایشان حرف بزنید و دستور پخت "گاتا" و بوقلمون شب عید را از او بگیرید. یکی از زیباترین جاذبه های محله جلفای اصفهان در کنار کلیسای وانک و حضرت مریم ، کافه های زیبایی است که در چهار گوشه میدان سنگ فرش شده جلفا قرار دارند.
اگر زود برسی میتوانی یکی از میزهای روی ایوان ها را تصاحب کنیم و در خیالت صاحب گوشه ای از جلفا بشوی. نه اشتباه نکن اینجا پاریس نیست ، با آن کافه های محسور کننده اش، اینجا اصفهان است و انگار گوشه ای از بهشت بی صدا به زمین افتاده است. در میان میدان گاهی دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان آثار صنایع دستی شان را روی پارچه ای روی زمین پهن کرده و برای فروش میگذارد، از کیف های چرمی گرفته تا مجسمههای کوچک رنگی و چیزهای تزیینی دست ساز. کارهای دستی زیبا که قیمت چندانی هم ندارند اما واقعا هنرمندانه ساخته شده اند. اگر به اصفهان سفر کردید بدون بازدید از محله جلفا آن را ترک نکنید.
در ایام سال نو میلادی و میلاد حضرت مسیح ارامنه شهر به همراه خلیفه گیری و با کمک شهرداری نسبت به آذین بندی محله جلفای اصفهان اقدام می کنند و مردم شهر از گوشه و کنار شهر به این محله آماده تا همراه ارامنه شهر شوند.
تو شبهای سال نو میلادی و کریسمس خیلی جالب و دیدنی هست